Opis:
Kasza kuskus jest formÄ… makaronu otrzymywanego z pszenicy durum. W krajach Bliskiego Wschodu uznawana byÅ‚a za symbol szczęścia i bogactwa. Å»óÅ‚te ziarenka coraz częściej goszczÄ… na polskich stoÅ‚ach ze wzglÄ™du, na doskonaÅ‚y smak i prosty sposób przygotowania.
Kuskus zawiera kwas foliowy, który odgrywa ważnÄ… rolÄ™ w profilaktyce przeciw anemii i niedokrwistoÅ›ci.
Jest źródÅ‚em fosforu, jednego ze skÅ‚adników budujÄ…cych koÅ›ci.
Pszenica durum z której powstajÄ… ziarenka kuskusu nie powoduje skoków glukozy we krwi, tylko stopniowo uwalnia energiÄ™ z wÄ™glowodanów.
Jest dobrym źródÅ‚em niacyny i żelaza, przyswajalność żelaza zawartego w kaszy można zwiÄ™kszyć, jedzÄ…c jednoczeÅ›nie produkty bogate w witaminÄ™ C (np. paprykÄ™, cytrusy).
Kuskus jest najczęściej wykorzystywany do przygotowania faszerowanych warzyw, saÅ‚atek, zup. Warto połączyć kuskus z owocami i bakaliami, które tworzÄ… doskonaÅ‚y pomysÅ‚ na smaczny i zdrowy deser.
Więcej informacji o kaszy kuskus znajdziesz tu KASZE NASZE
Sprawdź jak ugotować kaszę kuskus TU




