Opis:
Otręby żytnie są otrzymywane podczas przemiału ziarna żyta, dodatkowo zostają poddane prażeniu w celu podniesienia walorów smakowych i odżywczych.
Zawierają sporą ilość cennego dla organizmu błonnika, który przyśpiesza eliminację resztek niestrawionego pokarmu.
Żytnie otręby są bogate w fosfor, który pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała. Potas reguluje ciśnienie tętnicze w krwi. Magnez natomiast dodaje energii osobom osłabionym i mającym problemy z koncentracją.
Produkty z żyta w tym również otręby zawierają fluor, który wzmacnia kości i zęby, dodaje energii i buduje tkankę mięśniową.
Regularne spożywanie otrąb żytnich wpływa na obniżenie złego cholesterolu i usuwanie metali ciężkich z organizmu.
Jedząc otręby zawsze należy pamiętać o przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów najlepiej wody mineralnej - minimalna dzienna dawka to 1,5 litra.
Otręby żytnie można dodawać do smoothies, sałatek, jogurtów, a także do różnych wypieków.




