Opis:
Płatki jaglane – to zgniecione ziarna prosa tzw. jagły, które charakteryzują się chrupką strukturą. Proso to najstarsza roślina uprawna, która była znana już w starożytności, przez ostatnie lata nie była doceniana, jednak obecnie ma wielu zwolenników.
Płatki jaglane zaliczane są do grupy produktów alkalizujących, a tym samym mają wpływ na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu Zgniecione ziarna prosa poprawiają samopoczucie, ponieważ tryptofan w nich występujący, w organizmie przekształcany jest w serotoninę nazywaną - hormonem szczęścia.
Kremowe płatki mają działanie oczyszczające organizm, jednocześnie dostarczają mu niezbędnych witamin i soli mineralnych. Krzemionka w nich występująca wpływa bardzo dobrze na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Łatwo przyswajalne białko zawarte w płatach na długo zapewnia uczucie sytości, reguluje przemianę materii i pomaga budować mięśnie, dlatego są one podstawowym składnikiem diety osób aktywnych fizycznie.
Zgniecione ziarna jagły są lekkostrawne i pożywne, dlatego powinny po nie sięgać osoby borykające się z chorobami układu trawiennego.
Płatki nie wymają długotrwałego gotowania, wystarczy zalać je wodą, jogurtem lub mlekiem. Doskonale sprawdzą się podczas przygotowywania koktajli, sałatek, zup i ciast.




