Przepisy
Batoniki z płatków Quinoa
Desery
Składniki:
- szklanka płatków quinoa Melvit 200 g
- szklanka migdałów
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- szklanka suszonych jabłek (plastry)
- 200g suszonej żurawiny
- 200g suszonych moreli
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- ¼ szklanki wymieszanych pestek słonecznika i dyni
Jak przygotować:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blachę połóż papier do pieczenia. Rozłóż płatki quinoa, migdały i wiórki kokosowe. Piecz 8-10 minut aż mieszanka się zarumieni. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Do wysokiego naczynia wrzuć upieczoną mieszankę, dodaj suszone owoce i zmiksuj. Nie wyłączając miksera zacznij dolewać sok, aż składniki zaczną się łączyć. Formę (20-25cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. W celu usunięcia powietrza, postukaj formą o blat. Posyp pestkami słonecznika i dyni i przyciśnij do masy. Przykryj folią aluminiową i wstaw na noc do lodówki. Batony idealnie nadają się jako przekąska do pracy, szkoły w podróży. O niebo lepsze od gotowców ze sklepu, które udają zdrową przekąskę.
Smacznego!
Przepis ze strony: http://melvit2.prosatis.pl/r_batoniki-z-platkow-quinoa_41


