Przepisy
Jabłko pieczone z ananasową kaszą orkiszową
Desery
Składniki:
- 4 łyżki kaszy orkiszowej Melvit 400 g
- 2-3 większe jabłka, najlepiej kwaśniejsze
- 1 szklanka soku ananasowego jednodniowego lub pomarańczowego
- łyżka cukru brązowego trzcinowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- świeży tymianek
Jak przygotować:
Piekarnik rozgrzewam na 180 stopni z termoobiegiem.
Jabłka myję, wycinam ostrym nożem ogryzek tak, żeby jak najmniej uszkodzić jabłko.
W rondelku rozgrzewam sok, dodaję kaszę orkiszową, przyprawy, zagotowuję ciągle mieszając trzepaczką i odstawiam na bok.
W naczyniu żaroodpornym lub w emaliowanej misce układam jabłka, napełniam wydrążony środek ugotowaną kaszą i podsypuję z wierzchu trzcinowym cukrem.
Wstawiam do piekarnika pod przykryciem na około 25 minut, następnie zdejmuję przykrycie i podpiekam jeszcze przez 15 minut. Czas jest uzależniony od wielkości jabłka, dobrze jest sprawdzić czy jabłko jest już miękkie. Podaję na ciepło z gałązką świeżego tymianku w środku.
Smacznego!
Przepis ze strony: http://melvit2.prosatis.pl/r_jablko-pieczone-z-ananasowa-kasza-orkiszowa_99


