Przepisy
Korzenny chleb bez mąki z oregano
Śniadania
Składniki:
- opakowanie chleba bez mąki z czarnuszką i orkiszem Melvit 600 g
- 3/4 szklanki odwaru z siemienia lnianego Melvit 400 g
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 2 czubate łyżki masła klarowanego
- 1/4 łyżeczki mieszanki cynamonu i kardamonu
- 1/2 łyżeczki różowej soli
- garść listków świeżego oregano
- łyżka drobnej polenty kukurydzianej
Jak przygotować:
Mleko podgrzewam z masłem klarowanym i przyprawami. Mieszankę Chleba bez mąki Melvit wsypuję do miski, zalewam ciepłym mlekiem z masłem i przyprawami, dodaję odwar z siemienia lnianego, sól, świeże oregano i porządnie mieszam.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni, grzałka góra i dół + termoobieg.
Foremkę do pieczenia (keksówkę) smaruję masłem i obsypuję polentą kukurydzianą. Wykładam masę chlebową, wyrównuję i wstawiam do rozgrzanego piecyka. Piekę przez około godzinę, kroję dopiero po przestudzeniu. Chleb idealnie pasuje na zdrowy, świąteczny stół.
Przepis ze strony: http://melvit2.prosatis.pl/r_korzenny-chleb-bez-maki-z-oregano-_109


