Przepisy

Zakwas do żurka wegetariańskiego

autor: Maia Sobczak Obiady

Składniki:

  • mąka ryżowa Melvit 1 kg
  • woda
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • opcjonalnie łyżeczka wody z kiszonych, domowych ogórków

Jak przygotować:

Litrowy słoik dokładnie myję i przelewam gorącą wodą. Czosnek obieram i lekko rozgniatam. Do słoika wsypuję 5 łyżek mąki ryżowej, dodaję 1 i 1/2 szklankę wody, mieszam dokładnie i dorzucam przyprawy. Można dodać łyżeczkę wody z kiszonych, domowych ogórków dla przyspieszenia efektu. Nie jest to konieczne. Słoik zakrywam złożoną na kilka razy gazą, nakładam na gwint gumkę i ustawiam w spokojnym, ciepłym miejscu.

Następnego dnia podkarmiam zakwas czubatą łyżką mąki, dolewam trochę wody i mieszam - tak robię przez kolejne 3-4 dni. Zakwas powinien być dość gęsty i o miłym, kwaśnym zapachu.

Przepis ze strony: http://melvit2.prosatis.pl/r_zakwas-do-zurka-wegetarianskiego_80