Opis:
Kasza gryczana prażona to poddane obróbce cieplnej całe ziarna gryki, które mają bardzo intensywny i wyrazisty smak.
To jedna z najpopularniejszych kasz, często wykorzystywana do przygotowania tradycyjnych dań polskiej kuchni.
Zawiera spore ilości białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego jest ceniona przez wegetarian i wegan.
Cynk i miedź zawarte w palonej kaszy wzmacniają układ odpornościowy. Krzem poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Niski indeks glikemiczny i błonnik zapewniają uczucie sytości na dłuższy czas, dzięki czemu organizm nie odczuwa potrzeby podjadania między posiłkami.
Magnez występujący w kaszy gryczanej może pomóc osobom, które żyją w ciągłym stresie, są zmęczone i rozdrażnione. Rutyna i kwercetyna wzmacniają naczynia krwionośne.
Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania pysznego kaszotto z pieczarkami. Ugotowana na sypko idealnie smakuje z daniami mięsnymi, równie dobrze sprawdza się jako składnik: pasztetów, kotletów, sałatek. Można ją podawać na słodko z owocami i bakaliami.
Więcej informacji o kaszy gryczanej znajdziesz tu KASZE NASZE




