Opis:
Otręby pszenne to naturalny produkt otrzymywany z zewnętrznej łupiny ziaren pszenicy, poddany procesom prażenia w celu podniesienia walorów smakowych.
Zapewniają uczucie sytości, nawet 1 łyżka otrąb dodana do posiłku pozwala dłużej wytrzymać bez jedzenia
Otręby pszenne zawierają błonnik, który przyspiesza przemianę materii, doskonałe sprawdza się w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób przewodu pokarmowego.
Jedząc otręby warto przyjmować więcej płynów – dzienna zalecana dawka to 1,5 litra dziennie. Woda połączona z otrębami pszennymi wpłynie pozytywnie na lepszą pracę jelit.
Magnez, który występuje w otrębach pszennych, bardzo dobrze wpływa na poprawę nastroju, dodaje siły i pomaga się skoncentrować.Zawierają również niacynę, tiaminę, kwas foliowy, żelazo potas.
Oprócz wartości odżywczych wyróżniają się nieograniczonymi możliwościami wykorzystania w kuchni. Naleśniki, koktajle, sałatki smakują wyśmienicie z dodatkiem otrąb. Poza tym świetnie sprawdzają się jako panierka. Otręby pszenne można również zjeść z mlekiem lub jogurtem podczas śniadania na dobry początek dnia.




